Weekoverzicht Defensieoperaties

Hebben de militairen in Litouwen wat ze nodig hebben om het gevecht te winnen? Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en krijgsmachtadjudant Rob van Haastrecht kregen een antwoord uit de eerste hand. Zij bezochten 26 augustus Rukla. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode 23 tot en met 29 augustus.

Beide mannen voerden levendige gesprekken met collega’s uit praktisch alle eenheden van het Nederlandse detachement. Conclusie: veel is goed geregeld, maar een militair wenst altijd meer en er is verbetering mogelijk. Dat kenmerkt de gedrevenheid, vakkennis en enthousiasme van de militairen  in Litouwen.

Genie gaat ondergronds

Wie de oorlog in Oekraïne volgt, ziet dat loopgraven er volop in gebruik zijn. Reden voor genisten van de multinationale battlegroup in Litouwen om weer eens zo’n gangenstelsel aan te leggen. Dat gebeurde in het bos. Aan de rand ervan kijken met mos gecamoufleerde waarnemingsposten uit over de zandvlakte. “Voor de kennis hierover moest ik terug naar een handboek uit 1954″, merkte luitenant Vincent op. “Als we klaar zijn, gebruikt de infanterie de loopgraven nog tijdens oefeningen.” 

Alle opgedane kennis en ervaringen uit Litouwen gaan richting het Kenniscentrum Genie, zodat de informatie behouden blijft.

Alarmeringsoefening

Een deel van de multinationale battlegroup testte met succes een alarmeringsprocedure. Dat gebeurde onder tijdsdruk, want bij alarm moet de gevechtskracht zo snel mogelijk voorhanden zijn. Militairen trainden meteen nog even hun tijdens het gevecht onmisbare skills en drills. Ook de medische afvoerketen is getraind. In verschillende casussen werden slachtoffers behandeld en overgebracht naar een civiel ziekenhuis. Het belangrijkste oefendoel was het overdragen van patiënten en de bijbehorende informatie in een multinationale setting. 

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Momenteel gaat het om 270 tot 300 Nederlandse militairen. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit uit te stralen met de Litouwse bevolking.

Zr.Ms. Groningen

Zr.Ms. Groningen opereert als stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties. Dat blijkt opnieuw geen overbodige luxe. De marine onderschepte weer bijna 2.600 kilo drugs.

Trainingen Oekraïne

Onder de noemer Operatie Interflex voorzien Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk van een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactiek, schieten, wapenleer en het omgaan met explosieven. Na de 5 weken durende opleiding vertrekken zij naar het front.

Nederlandse militairen trainen ook Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM ook 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken voorts 4 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland 3 militairen die vallen onder het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine. Dat zetelt in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt ook samengewerkt met een Poolse vooruitgeschoven logistieke hub in Rzeszow, waar een van de militairen werkzaam is.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • Vanuit Erbil werken 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Daarnaast is er 1 gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak verder met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
 • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 1 agent en 2 marechaussees aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de vloot vormen de zogenoemde vessel protection detachments. Die beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disengagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde in de periode 23 tot en met 29 augustus 44 explosieven in het hele land. 
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.
 • Defensiecomplex Vriezenveen verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Gerelateerde berichten