Generaal Eichelsheim bezoekt Japan en Zuid-Korea

De Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Onno Eichelsheim bezocht afgelopen week de Indo-Pacific regio. Hij ging zowel naar Japan als naar Zuid-Korea. “Ik heb het bezoek benut om diplomatieke banden en die op het gebied van veiligheid aan te halen”, Zo laat hij weten. Dit is in lijn met de Nederlandse Indo Pacific Leidraad.

Ceremonie bij het bezoek aan Japan

In Japan ontmoette de generaal zijn net aangetreden ambtsgenoot generaal Yoshihide Yoshida. Zij bespraken de onderlinge militaire samenwerking en kennisuitwisseling. Dat laatste gebeurt al. Ook oefenen beide krijgsmachten soms samen. Mogelijk zijn er nog andere opties om op militair gebied de handen ineen te slaan. Dat willen beide generaals nu verkennen. Eichelsheim: “We zijn overeengekomen voortaan jaarlijks ‘gesprekken van militair tot militair’ te houden over de voortgang van de samenwerking.”

Eichelsheim sprak verder verschillende Japanse autoriteiten en ging naar de Amerikaanse 7th Fleet. Dit was voor een briefing over het werk van de Enforcement Coordination Cell (ECC). Deze eenheid ziet toe op naleving van de door de VN Veiligheidsraad opgelegde sancties 2375 en 2397 over Noord-Korea.

Briefing bij het bezoek aan Japan

Zuid-Korea

De Republiek Korea (RoK) is een belangrijke gelijkgezinde partner in de Indo-Pacific. Nederland nam deel aan de door de Amerikanen geleide VN-troepenmacht tijdens het conflict tussen Noord- en Zuid Korea. De Nederlandse inzet bestond uit een bataljon infanterie en een marineschip. Er dienden meer dan 4.700 Nederlandse militairen in Korea. Vele Nederlanders lieten het leven of raakten gewond. De RoK is nog steeds erg dankbaar voor de Nederlandse inzet, zo lieten de Koreaanse collega’s herhaaldelijk weten. Ze legden een krans en hielden een korte herdenkingsceremonie. Dit gebeurde bij het monument voor de Nederlandse slachtoffers tijdens de Korea-oorlog.

Defensieattaché in Seoel

De CDS sprak met zijn Koreaanse collega generaal Kim Seung-kyum over de ontwikkelingen in de regio en over militaire samenwerking. Eichelsheim kondigde aan medio dit jaar een defensieattaché te plaatsen in Seoul. Beide generaals spraken ook af nog dit jaar twee Memorandums of Understanding (MOU’s) te tekenen. De ene is om de militaire samenwerking te bekrachtigen, de ander betreft samenwerking op het gebied van defensiematerieel. Ook in dit land sprak Eichelsheim enkele autoriteiten, onder andere van het commando van de Verenigde Naties. Dit werd opgericht tijdens de Korea-oorlog en is nog steeds functioneel. Nederland maakt daar nog altijd formeel deel van uit, maar heeft er nu geen medewerkers.

Gerelateerde berichten