Weekoverzicht Defensieoperaties

Zr.Ms. Tromp lanceerde 3 raketten om ‘vijandelijke doelen’ te onderscheppen. Plaats van deze oefenhandeling: de Hebriden Range ten westen van Schotland. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 19 tot en met 25 oktober.

Voor het luchtverdedigings- en commandofregat is het opsporen en vernietigen van luchtdoelen een van de belangrijkste taken. De raketten waren van het type Standard Missile 2 en Evolved Sea Sparrow Missile. De bemanning testte tijdens de lanceringen de operationele systemen.

Zr.Ms. Tromp is het vlaggenschip van de Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Het is een van de 4 NAVO-vlootverbanden, permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap. SNMG1 staat heel 2022 onder Nederlandse leiding. Het gaat om het meest noordelijke vlootverband, met name actief in de Noordzee, Oostzee en de Atlantische Oceaan. SNMG1 houdt onder meer oefeningen op zee en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden.

Verenigd Koninkrijk

Indrukwekkend. Zo noemde minister Kajsa Ollongren de inzet én motivatie van zowel Oekraïense rekruten als de Nederlandse militairen die hun opleiding verzorgen. De bewindsvrouw bezocht de zich op oorlogshandelingen voorbereidende troepen in het noorden van Engeland.

Zo’n 90 militairen trainen op grote schaal Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk. De opgedane kennis zetten de Oekraïners in hun eigen land in.

Roemenië
De Nederlandse militairen in Roemenië hielden hun vaardigheden op peil met het Spike LR-antitank-raketsysteem. Het is het zwaarste wapen dat de Rode Baretten tijdens een actie bij zich hebben. Het draagbare antitanksysteem heeft een bereik tot 4 kilometer en kan gepantserde doelen uitschakelen.

De luchtmobiele infanteristen en hun collega’s van de genie deelden afgelopen week ook hun tactische en technische kennis. Die was met name gericht op taken in verstedelijkt gebied. Ze trainden onder meer het ‘breachen’, oftewel het met behulp van explosieven toegang verschaffen tot een pand.

Zo’n 100 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen zich voor op alle mogelijke situaties. Als schakel binnen de multinationale eenheid verdedigen zij het NAVO-grondgebied in Roemenië als dat nodig is.

Voor de legering van de Belgische, Franse en Nederlandse militairen bouwt een 66-koppig genietaakteam aan een kamp in Cincu.

Litouwen
Tankgrachten, mijnenvelden, draadversperringen, schuttersputten, antitankstellingen en versterkte huizen. De militairen in Litouwen werkten met man en macht om een oord te verdedigen tegen een eventuele aanval. Het was een van de opdrachten van oefening Iron Wolf die afgelopen week begon.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de enhanced Forward Presence van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Verdediging NAVO-grondgebied
Naast de Nederlandse bijdragen aan Defensieoperaties stelt de krijgsmacht schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:
Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vandaaruit werken ook 3 militairen als adviseur van de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Op het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq) met 5 militairen. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element.
Voor de missie Minusma in Mali werken 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 agenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
Zr.Ms. Vlaardingen vaart voor de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2. Dit NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Middellandse Zee.
Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch Gebied. Het wordt daar onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo), Qatar (Operation Inherent Resolve) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

De EOD vernietigde in totaal 34 explosieven in het hele land. Zr.Ms. Makkum vernietigde 1 explosief in zee.
De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist, op 2 plaatsen in Zoutkamp (Groningen) en op Legerplaats Harskamp in Ede.

Gerelateerde berichten