Spitfire Weekend , 12 & 13 Maart

CRASH pakt de draad verder op. Het Spitfire weekend staat zoals ieder jaar ook dit jaar op de agenda nu wij weer gewoon open mogen. In dit weekend staat de Supermarine Spitfire centraal. in diverse zalen speelt de dit type een belangrijke rol in het verhaal dat wij bij CRASH graag aan onze bezoekers vertellen.

Zo moest de Australische piloot John Carmichael uit zijn Spitfire springen nadat hij een colonne voertuigen op de Oude Haagweg had beschoten. Zijn vliegtuig liep motorschade op, maar hij kwam veilig aan de grond bij Vondels Landleeuw tussen Nieuw-Vennep en Abbenes. Een aantals resten zijn in het museum te bewonderenMet hulp van het verzet kon hij onderduiken in Leimuiden. Er is meer aan het verhaal en dat vertellen wij graag aan bezoekers.

De Spitfire speelt ook een rol bij de missie die Jos Gemmeke, geheim agente, heeft uitgevoerd, naa haar dropping bij Nieuwkoop.
In 2003 hebben wij een gereconstructie van de Spitfire met code 3W-S in onze collectie opgenomen. Sindsdien is dit mooie vliegtuig een grote publiekstrekker binnen CRASH. Bezoekers staan oog in oog staan met dit iconisch vliegtuig in de Spitfirehal.

In de Radiokamer is een zendontvang installatie te bewonderen, die o.a. in een Spitfire is gebruikt.
Bezoekers van het museum kunne gratis de lezing over de Spitfire bijwonen.

De Spitfire, het verhaal van een iconisch vliegtuig

Zaterdag 12 en zondag 13 maart Lezing: De Spitfire, een iconisch vliegtuig

De Spitfire is een iconisch vliegtuig type dat een belangrijke rol heeft gespeeld in onder andere de Battle of Britain.
Rick Franke vertelt over de ontwikkeling, de bouw, de bouwers en de belangrijke acties van dit mooie vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verschillende versies van dit vliegtuig worden besproken en ook de verschillende motoren passeren de revue. Dat zijn de eveneens iconische Rolls Royce Merlin en later de Griffon. De Spitfire is in veel verschillende uitvoeringen gebouwd.

Het verhaal heeft een verhalende insteek, dus interessant voor iedereen die wat mee over dit mooie vliegtuigtype wil weten.
De lezing zal zowel zaterdag 12 maart als zondag 13 maart twee keer worden gegeven, de eerste om 11:00 uur en de tweede om 13:00 uur.

Openingstijden
Deze lezing is uitstekend te combineren met een uitgebreid bezoek aan het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45, Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM te Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout. Het museum is geopend op zaterdag en iedere 2e zondag van de maand van 10.30 tot 16.30 uur.
De toegang voor het museum inclusief de lezing bedraagt € 7,50 voor volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder € 4,00 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Donateurs van de stichting en veteranen hebben gratis toegang.

Toegang reserveren
Als u reserveert bent u zeker van toegang. Reserveren kan via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/. Per lezing kan een beperkt aantal toehoorders worden toegelaten, dus geef u snel op.

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ‘45 kunt U de website www.crash40-45.nl

Gerelateerde berichten