Nieuwe parachutes voor ‘volgepakte’ militairen; samen met Duitsland en België

Defensie krijgt samen met Duitsland en België 4.300 nieuwe parachutes en 3.100 reserveparachutesystemen. Defensie werkt nauw samen met deze landen bij het opleiden en trainen in verschillende parascholen. Door deze nauwe samenwerking willen de parascholen dezelfde parachutes gebruiken.

Nieuwe systemen
1.000 parachutes en 450 reserveparachutesystemen komen naar Nederland. De parachutes zijn speciaal ontwikkeld voor het Korps Mariniers, 11 Luchtmobiele Brigade en de Defensie Para School. Militairen kunnen met het Static Line Round (SLR) parachutesysteem met tot wel 180 kilo springen. Met dit systeem zit de ronde parachute met een lijn aan het vliegtuig vast, waardoor deze automatisch opent wanneer de parachutist eruit springt.

De reserveparachutes zijn uitgerust met een automatisch activeringssysteem. Dit is een veiligheidssysteem dat automatisch de reserveparachute ontplooit als de parachutist te laag nog te hard daalt. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als de parachute niet opengaat en de parachutist om wat voor reden dan ook zelf zijn reserveparachute niet ontplooit.

Een nieuw aflaatsysteem maakt het mogelijk om naast de rugzak ook met alle operationele infanteriewapens te springen. Deze zware bepakking zit met het aflaatsysteem tussen de benen vast aan de parachutist. Vlak voor de landing koppelt de militair deze los.

Waterlandingen
De huidige parachutes worden intensief gebruikt en slijten daardoor snel. Door ze op tijd te vervangen kunnen de huidige parachutes nog wel gebruikt worden door het Korps Mariniers voor waterlandingen.

Aanbesteding via NAVO
De aanbesteding verliep via het ondersteuningsbureau van de NAVO in nauwe samenwerking met het Materieellogistiek Commando Land en de Defensie Para School. De 1e parachutes zijn inmiddels al binnen en in de loop van 2022 en 2023 wordt de rest verwacht.

Gerelateerde berichten