Trouw over geweldsincident in Uruzgan

Vandaag publiceerde Trouw een artikel over een geweldsincident dat in 2007 in Uruzgan heeft plaatsgevonden. Defensie beschouwt het verhaal van de veteraan in het artikel als ernstig en brengt op dit moment de in die periode voorgevallen geweldsincidenten in Uruzgan in kaart. De melding in Trouw heeft Defensie nog niet kunnen herleiden en kunnen verifiëren. Omdat de zaken die in de krant genoemd worden zeer ernstig zijn heeft Defensie contact opgenomen met het Openbaar Ministerie. Het feit dat een Uruzgan-veteraan een dergelijke melding 13 jaar na dato doet, verdient zorgvuldige aandacht, zeker gezien de aard van de melding.

Van ieder gebruik van geweld door militairen wordt een rapport opgemaakt met daarbij een appreciatie van de commandant. Die rapporten gaan zowel de militaire lijn in, als in afschrift naar de Koninklijke Marechaussee die het voorziet van een beoordeling en, als daartoe aanleiding wordt gezien, het rapport doorstuurt naar het OM.

Binnen Defensie vindt al een inventarisatie plaats langs de lijnen van het Australische onderzoek. Daarnaast overweegt Defensie een meldpunt in te stellen voor veteranen die ook zaken willen melden die ze kwijt willen. Tot dat moment kunnen veteranen terecht bij het Veteranenloket of bij de commandant van hun (toenmalige) eenheid.

Lees hier het artikel

Gerelateerde berichten