140 militairen gaan luchthaven van Erbil in Iraq beveiligen

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de uitzending van Nederlandse militairen naar Irak. Dat bleek na het Algemeen Overleg in de Kamer vandaag over de bijdrage aan de missie. Het gaat om 140 militairen, die de internationale luchthaven van Erbil gaan beveiligen.

De Nederlandse troepen vertrekken medio januari naar Irak. Zij gaan vanwege de COVID-maatregelen eerst in quarantaine. 13 Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht neemt de 1e rotatie op zich. De eenheid wordt daarna afgelost door het Korps Mariniers.

Ter plaatse leveren zij zogeheten force protection aan de anti-ISIS-coalitie. De Nederlandse militairen beschermen samen met de Verenigde Staten personeel en materieel op de luchthaven.

Bijdrage hard nodig
Minister Ank Bijleveld-Schouten: “Fijn dat er brede steun is in de Kamer voor deze bijdrage aan de strijd tegen ISIS. Geleidelijk worden meer en meer taken overgedragen aan de Irakese veiligheidsinstituties, maar onze bijdrage is voorlopig nog hard nodig. Ik wens onze militairen – en hun families – namens het Kabinet veel succes en vooral een veilige terugkomst.”

Ook de woordvoerders van de Kamerfracties spraken hun steun uit voor de militairen en hun thuisfront.

Nederland droeg tot april van dit jaar al bij aan een trainingsmissie in Irak. Daarbij werden Koerdische strijdkrachten opgeleid. De focus ligt daar nu op advisering en force protection. Het is de bedoeling dat Irak op termijn zelf terreurorganisatie ISIS bestrijdt.

Alles voor thuiswerken vind je bij bol.com

Gerelateerde berichten