Special Operations Forces klaar voor NAVO-inzet 2021

Het Composite Special Operations Component Command (C-SOCC) heeft alle trainingen doorlopen en is daarmee nu gecertificeerd. Dit hoofdkwartier stuurt Special Operations Forces (SOF) in internationaal verband aan. Het wordt gevormd door België, Denemarken en Nederland. In 2021 stuurt dit hoofdkwartier de SOF-inzet van de NATO Response Force (NRF21) aan.

Deense generaal-majoor Peter Boysen geeft training aan cursisten, achter hen 2 grote beeldschermen.Toon opties
Commandant van C-SOCC is de Deense generaal-majoor Peter Boysen.
Dat is voor het eerst, want een internationaal SOF-hoofkwartier bestond nog niet. Reden voor de oprichting is de toenemende vraag naar deze capaciteit en tegelijkertijd een tekort binnen de NAVO om zo’n hoofdkwartier vorm te geven. De 3 landen sloegen de handen in een. Het afgelopen jaar stond in het teken van gezamenlijke oefeningen. Het hoofdkwartier staat momenteel onder leiding van Denemarken en ook de meeste opwerk- en certificeringsactiviteiten vonden daar plaats. Ondanks COVID-19 is alles afgerond.

Nieuwe samenwerking
Deze nieuwe Europese samenwerking wordt binnen de NAVO met interesse gevolgd. Ook andere landen zijn nu verschillende SOF-initiatieven tot samenwerking gestart. Nederland is tevens in gesprek met België en Denemarken over de SOF-bijdrage na 2021. Mogelijk kan in de toekomst nogmaals een C-SOCC geleverd worden, dit keer onder leiding van Nederland. Ook Duitsland en Polen streven naar het formeren van een soortgelijk internationaal inzetbaar hoofdkwartier.

Gereed voor snelle inzet
Met de certificering van C-SOCC zijn alle Nederlandse SOF-bijdragen aan NRF21 inzetbaar. Dit is een interventiemacht van de NAVO, die in geval van conflict op korte termijn wereldwijd kan worden ingezet. Eerder dit jaar zijn 2 andere internationale SOF-eenheden al gecertificeerd. Namelijk de Composite Special Operations Air Task Group (C-SOATG) onder leiding van de luchtmacht, dit is ook een samenwerking met Denemarken en België. En het Composite Special Operations Air Land Group (C-SOLTG), waarbij ook Litouwen meewerkt.

Het Nederlands Special Operations Command (NLD SOCOM) leverde de bijdrage aan het internationale hoofdkwartier en had een coördinerende rol in de totstandkoming van de 2 laatst genoemde eenheden. NLD SOCOM is een operationele staf die alle Nederlandse SOF-operaties plant, aanstuurt, uitvoert en evalueert.

Kerst 2020Kerst 2020

Gerelateerde berichten