Groen Links wil Marineschepen noemen naar stoere vrouwen

Defensie moet nieuwe fregatten van de marine vernoemen naar ‘stoere vrouwen’, stelt GroenLinks. De partij heeft zelf al twee suggesties: Francien de Zeeuw, de eerste vrouwelijke militair in de Nederlandse krijgsmacht, en verzetsheldin Jos Gemmeke. Zij kreeg, als enige vrouw naast koningin Wilhelmina, de Militaire Willemsorde. Van alle vaartuigen van de Koninklijke Marine is er geen enkele vernoemd naar een vrouw.

De nieuwe fregatten komen pas in 2028 in de vaart. De Zeeuw was in 1944 de eerste vrouw die toetrad tot de Marine Vrouwen Afdeling.

Over Francien de Zeeuw (wikipedia)
Francien de Zeeuw (Terneuzen, 19 mei 1922 – Middenbeemster, 8 september 2015) was een Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog en de eerste vrouwelijke militair binnen de Nederlandse krijgsmacht.

De Zeeuw was in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet en luisterde telefoonverkeer af, drong telefooncentrales binnen en smokkelde. Ze meldde zich aan voor de nieuw op te richten Marine Vrouwenafdeling (Marva) en vertrok eind 1944 vanuit het reeds bevrijde deel van Nederland naar Engeland waar zij de eerste Marva werd. De Zeeuw werd gedecoreerd met het Oorlogsherinneringskruis, het verzetsherdenkingskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede.

Na de oorlog ging ze in Purmerend wonen, waar ze een gezin stichtte.

In 2017 werd in Terneuzen de biografie “Francien de Zeeuw .Van Verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair” geschreven door Natasza Tardio gepresenteerd tijdens de onthulling van het straatbord van de naar De Zeeuw vernoemde straat.

 Sint 2020 Sint 2020

Gerelateerde berichten