Ook Mart de Kruif ondervraagt over oorlogsmisdaden SASR. “Dit is verschrikkelijk voor de hele missie.”

Generaal b.d Mart de Kruif is een van de mensen die is ondervraagd in het kader van het omvangrijke onderzoek naar 39 moorden op Afghanen door met name Australische elitetroepen.Hij was vanaf 1 november 2008 één jaar lang de regionale commandant in het zuiden van Afghanistan. De Kruif heeft dit verklaard in een interview met het AD.

De Kruif was vanaf 1 november 2008 één jaar lang de regionale commandant in het zuiden van Afghanistan. Ook uit die periode is nu een enkele misstand blootgelegd, maar de Kruif zegt er nooit iets van te hebben gemerkt. ,,Ik lees in het rapport dat het vooral door onderofficieren gebeurde die daar verder niet over spraken en het onder elkaar hielden. Dat is misschien een van de redenen waarom ik er nooit van op de hoogte ben gesteld.”

In het rapport wordt ook Nederland meermalen genoemd. De Australiërs werkten in Afghanistan nauw samen met de Nederlanders. Zo meldden onderzoekers dat ze Nederlandse getuigen hebben gehoord. Dat impliceert dat Nederlanders ook op de hoogte waren van wat er is gebeurd, maar daarvan is volgens het ministerie van Defensie geen sprake. De Australische defensieminister en de hoogste generaal hebben inmiddels ook officieel bevestigd dat er geen Nederlandse link is.

Marco Kroon
In het rapport wordt ook de zaak van Marco Kroon aangehaald als een internationaal voorbeeld van oorlogsmisdaden. Kroon verklaarde in 2017 dat hij tien jaar eerder op een geheime missie een Afghaan had gedood nadat deze man hem gevangen had genomen en verkracht.

Het is het ministerie van Defensie onduidelijk waarom deze zaak wordt aangehaald omdat hierin geen directe link is met de Australische oorlogsmisdaden. Bovendien is nooit komen vast te staan wat er precies is gebeurd omdat er onvoldoende aanknopingspunten waren om de verklaring van Kroon verder te onderzoeken.

Noventas berichtte eerder al over de verklaringen van Marco.

Defensie: ’Marco Kroon heeft zijn aanhouding gemeld’
Minister Bijleveld baalt over verhalen oorlogsheld Marco Kroon
Oud-topmilitairen maken gehakt van verhaal Marco Kroon: ‘Dit is een doodzonde’
Marco Kroon: ‘Het liefst zou ik het van de daken schreeuwen, maar dat kan niet’
Oorlogsheld Marco Kroon doodde vijand die hem mishandelde
Minister Bijleveld geschrokken van geweldsincident Marco Kroon

Gerelateerde berichten