Defensie stapt in ‘arena’ online gamen

Met het Esports Defensie Team begeeft de krijgsmacht zich in de wereld van online gaming. Afgelopen weekend vond het 1e door Defensie georganiseerde toernooi plaats.

De game-industrie heeft de toekomst, dat blijkt wel uit de cijfers. Honderden miljoenen mensen, jong, oud, man en vrouw, spelen inmiddels online. Misschien nog meer mensen kijken naar esporters op social media als YouTube en Twitch. De gamescene is de zolderkamer van de wereldvreemde nerd allang ontgroeid. De spelers op het hoogste niveau zijn fitte professionals, verdienen bakken met geld en zijn ware idolen.

Toekomstige medewerkers
Dat Defensie, de afdeling arbeidsmarktcommunicatie in het bijzonder, zich met dit soort ‘schietspelletjes’ bezighoudt is dus best logisch. In de vorige week gepubliceerde Defensievisie 2035 stond dat Defensie in de toekomst alleen maar meer staat te springen om mensen met capaciteiten op het vlak van digitalisering en IT. Tel daar bij op dat de jeugd van tegenwoordig gamet en het is duidelijk dat Defensie hier iets mee moet. Wil de krijgsmacht in contact blijven met zijn (toekomstige) medewerkers dan moet je zijn waar zij zijn.

Ook voor projectleider Luc Haen is de stap van Defensie in de esports een logische: “Jongeren kijken nog maar weinig tv. Ze gamen zelf en anders kijken ze online naar hun gamende helden. ICT is al tijden een moeilijk te vullen vakgebied en in de gamewereld zit een groot deel van die doelgroep; jongeren met affiniteit met ICT.”

Alle benodigdheden voor Esports

Trainen in hun vrije tijd
Het esports-team van Defensie speelt de zogenoemde tactical shooter ‘Counter Strike: Global Offensive’ (CS:GO), waarbij er korte potjes worden gespeeld van 5 tegen 5. Het Defensie team bestaat uit 12 spelers en een coach, afkomstig van alle krijgsmachtdelen. Er is een flinke reservebank, aangezien bij Defensie mensen nog wel eens op oefening of missie zijn.

Maar enkel met spelen ben je er niet. Wil Defensie in contact komen met mensen, dan moet je zichtbaar zijn. Daarom zijn de trainingen van het team op dinsdag en donderdagavond om 20:00 online te volgen via Twitch. De teamleden spelen in hun uniform en zijn op die momenten benaderbaar voor vragen. Overigens trainen ze wel in hun vrije tijd.

British Army als tegenstander

Eerste luitenant en teammanager Desmond Opmeer regelt veel randzaken. “Van het maken van roosters, wie streamt wanneer, tot het leggen van contacten en het organiseren van toernooien. Zo spelen we in december tegen een team van de British Army.”

Het blijft niet bij trainen alleen. Onlangs werd Dreamhack, een bekend esportstoernooi, in Ahoy afgelast door het coronavirus. Daarop besloot Defensie zelf een toernooi te organiseren. Bekijk de totstandkoming van het team en het toernooi op YouTube.

In de Defensiekrant van morgen vertelt Jeffrey meer over esports. Hij is korporaal bij 11 Luchtmobiele Brigade, ervaren CS:GO–speler en coach van het Esports Defensie Team.

Gerelateerde berichten