Nieuw Stingerpeloton beschermt tegen dreiging van boven

De krijgsmacht heeft een nieuwe eenheid om de Nederlandse luchtverdediging bij te staan. Het opgerichte Stingerpeloton moet onder meer militairen van luchtmobiel of mariniers op de grond beschermen tegen acute luchtdreiging op korte afstand.

De militairen worden getraind om stingers (raketten) vanaf de schouder te lanceren. Defensie beschikt al over eenheden die met raketten luchtdreigingen over langere afstanden kunnen bestrijden.

De komst van het peloton is welkom, omdat Nederlandse militairen tijdens hun optreden steeds vaker te maken hebben met verschillende soorten dreiging vanuit de lucht. Dan gaat het niet alleen om vijandelijke vliegtuigen of helikopters, maar ook om bijvoorbeeld drones.

Het peloton maakt deel uit van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) en is ondergebracht bij 13 Luchtverdedigingsbatterij. Die zit op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. De bedoeling is dat de militairen het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade ondersteunen. De stingermilitairen kunnen ook ingezet worden om schepen te verdedigen, die zelf niet over voldoende luchtverdediging beschikken.

Scherp geprijsde Halloween decoratie via bol.com

Mooie toevoeging
“Met de komst van het Stingerpeloton heeft de batterij een mooie toevoeging gekregen voor de uitvoering van zijn taak”, zei commandant DGLC kolonel Jos Kuijpers van de Bestkazerne. “De dreiging vanuit de lucht is en blijft zeer reëel.”

De militairen worden speciaal getraind om snel en flexibel ingezet te worden. De eenheid, die officieel het Stinger Manpad-peloton gaat heten, bestaat uit DGCL-personeel en nieuwe militairen.

Die laatste groep begint op 19 oktober aan de Algemene Militaire Opleiding op de Bestkazerne. Zij zijn binnengekomen via de zogenoemde HR-proeftuin. Binnen deze proef werden zij binnen een dag gekeurd op de kazerne, waarna zij direct een aanstelling kregen. Dat was wel onder voorbehoud van een veiligheidsonderzoek. Na de opleiding gaan zij meteen aan de slag.
Gerelateerde berichten