Ministers bezoeken Duits-Nederlands legerkorps

Het Duits-Nederlandse legerkorps (1 German-Netherlands Corps, 1GNC) uit Münster bestaat 25 jaar. Het NAVO-hoofdkwartier voor landoperaties kreeg deze jubileumweek minister Ank Bijleveld en haar Duitse collega Annegret Kramp-Karrenbauer op bezoek.

“1GNC is de 1e Duits–Nederlandse samenwerking die is uitgegroeid tot een belangrijk fundament voor samenwerking binnen de NAVO en de Europese Unie”, aldus minister Bijleveld.

Duitsland en Nederland sturen de eenheid samen aan. Het legerkorps is binnen 48 uur volledig inzetbaar, ook buiten het NAVO-grondgebied. Nederland levert delen van dit snel inzetbare, multinationale hoofdkwartier en het bijbehorende communicatie- en informatiesystemenbataljon.

De staf van het hoofdkwartier bestaat uit ruim 400 militairen en burgers. De meeste functies zijn gelijk verdeeld tussen Duitsland en Nederland. Ongeveer 70 functies zijn gereserveerd voor militairen van andere NAVO- en EU-lidstaten. De militairen komen uit België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Tsjechië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Naast gesprekken met het personeel spraken de ministers ook met elkaar over verder intensivering van de Duits-Nederlandse samenwerking.
Gerelateerde berichten