Nieuwe F-35’s geland op thuisbasis in Leeuwarden

Vliegbasis Leeuwarden heeft er weer 2 nieuwe F-35’s bij. Vandaag zijn ze op de Friese thuisbasis geland. Wel met enige vertraging. Dat kwam door de COVID-19-lockdown in Italië waar de toestellen zijn gebouwd. De lockdown was onder meer van invloed op de testvluchten. Uiteindelijk konden de jachtvliegtuigen pas vandaag de fabriek in Cameri verlaten.

De 12e F-35 is nu in handen van de luchtmacht.
De luchtmacht heeft de nieuwe toestellen hard nodig. Van de ooit 213 aangeschafte F-16’s zijn er nu nog geen 60 meer. Daarvan is deel, sinds de invoering vanaf 1979, bovendien niet meer operationeel inzetbaar. Dat komt onder meer door de intensieve inzet in missiegebieden. Die heeft zijn tol geëist.

Van de F-35 zijn er inmiddels 46 besteld. Met de toestellen, voorzien van de nummers F-11 en F-12, beschikt Defensie nu over 12 nieuwe jachtvliegtuigen. Daarvan staan er 4 in Leeuwarden, de andere toestellen worden in de Verenigde Staten gebruikt voor het opleiden en trainen van jachtvliegers.

Gerelateerde berichten