Inlichtingendiensten gaan fysiek met elkaar samenwerken

Inlichtingendiensten, justitie en anti-terrorismeorganisaties gaan nu ook fysiek met elkaar samenwerken om beter informatie over dreigingen op internet met elkaar te delen. De Cyber Intel/Info Cel (CIIC), zoals de samenwerking heet, moet de al bestaande samenwerking efficiënter en sneller maken. Dit meldt de NOS.

De werkzaamheden zullen plaatsvinden bij het Cyber Security Centrum in Den Haag. Naast de politie en het Openbaar ministerie zijn ook de inlichtingendiensten AIVD en MIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) erbij betrokken.

Vertraging door coronacrisis
Het was de bedoeling dat de samenwerking al over twee dagen zou beginnen, maar door de coronacrisis is er wat vertraging. Er wordt nu een ruimte bij het Cyber Security Centrum aangepast, zodat mensen er volgens de coronaregels kunnen werken.

Juridisch wordt het samenwerkingsverband ondergebracht bij de inlichtingendienst AIVD. “Informatie met elkaar delen moet je wettelijk vastleggen. Het valt onder bestaande wetgeving, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 is van toepassing”, zegt het ministerie.

Meer lezen over AIVD….bol.com

Gerelateerde berichten