Politie belooft beter te zorgen voor getraumatiseerde agenten

Politieagenten die tijdens het werk een posttraumatische stressstoornis (PTSS) oplopen, krijgen snellere en betere hulp. Uitgangspunt daarbij is dat ze uiteindelijk weer bij de politie aan de slag kunnen. Dat meldt justitieminister Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

De bewindsman sprak de afgelopen tijd met meerdere agenten die tijdens het werk een trauma hebben opgelopen. Ook was er overleg met de vakbonden en met de ondernemingsraad. Uit die gesprekken kwam naar voren dat getroffen medewerkers vaak te lang op hulp wachten en daar zelf veel moeite voor moeten doen.

Politiemensen lopen een hoog risico, zegt Grapperhaus. “Zij krijgen tijdens hun werkzaamheden te maken met ingrijpende gebeurtenissen die fysiek en emotioneel grote impact kunnen hebben.” Als dat gebeurt, moeten agenten de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben, vindt hij.

De nieuwe aanpak moet het voor agenten makkelijker maken hun recht te halen. Dat geldt overigens niet alleen bij PTSS. “De zorgplicht van de werkgever geldt voor alle medewerkers die een beroepsziekte hebben opgelopen of een dienstongeval hebben gehad”, aldus Grapperhaus.

Agenten die melding maken van een “beroepsgerelateerd letsel”, kunnen straks direct een beroep doen op voorzieningen die daarvoor bestaan. Als zij financiële schade lijden, wordt die vergoed. Daarnaast kunnen zij aanspraak maken op smartengeld.

Moederdag 2020Moederdag 2020

Gerelateerde berichten