Defensie volop aan de bak in Caribisch gebied

Een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht heeft gisteren 21 marechaussees en 6 mensen van de Nationale Politie afgezet op Sint Maarten. Naar verwachting blijven ze 3 maanden. Dit om lokale autoriteiten tijdens de COVID-19-crisis desgewenst te ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde. Dat gebeurt op verzoek van het gezag op Sint Maarten.

Aan boord was ook nog een X-300 Integrator met een bijbehorend 19-koppig detachement. Dit is afkomstig van het zogenoemde Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando. De landmachteenheid is, met het onbemande vliegtuig, overgestapt op Zr.Ms. Karel Doorman. Het marineschip zet de militairen af op Aruba. Daar bewaken ze met de Integrator vanaf morgen de grenzen. Dit vooral om te voorkomen dat vreemdelingen het eiland willen aandoen en het COVID-19-virus verder verspreiden.

St. Maarten, Philipsburg, 24 april 2020 – Aankomst van ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman in de haven van Philipsburg. Defensie stuurde het marineschip naar het Caribisch gebied om de civiele autoriteiten desgevraagd bij het bestrijden van de coronacrisis te ondersteunen.

Zr.Ms. Karel Doorman
Terwijl de Doorman naar Aruba vaart is de KDC-10 op weg naar Curaçao. Op Sint Maarten liet het toestel niet alleen marechaussees en politie achter voor eventuele bijstand, maar ook een 14-koppig medisch team. Verder zijn er nog zo’n 50 mariniers, die afgelopen vrijdag al met de Karel Doorman zijn gearriveerd.

Het ondersteunings- en bevoorradingsschip gaat na Aruba door naar Curaçao waar het naar verwachting donderdag aankomt.

Goed gevoel
Voormalig marineofficier Bart Drechsel woont sinds enkele jaren op Curaçao. Net als de autoriteiten van Aruba heeft ook dit eiland nog niet om aanvullende bijstand gevraagd. Toch stelt het Drechsel gerust dat het marineschip dit overzeese deel van Nederland aandoet. “Het geeft een goed en veilig gevoel.”

Moederdag 2020Moederdag 2020

Contact met de bevolking
Met Zr.Ms. Karel Doorman komt er een 12-koppige eenheid van het 1 Civiel Militair Interactiecommando aan op Curaçao. Dat onderhoudt contact met de bevolking en heeft de ‘voelsprieten’ uitstaan. Mocht er om welke reden dan ook bijstand nodig zijn, dan stemmen militairen eventuele inzet of hulpverlening af met civiele hulpdiensten en autoriteiten.

Zr.Ms. Karel Doorman blijft voorlopig bij de benedenwindse eilanden. Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied zet het marineschip in voor onder meer kustwachttaken, waaronder eventueel drugspatrouilles.

Gerelateerde berichten