Meer over de Nederlandse onderzeeboten van de Walrusklasse

De 4 onderzeeboten van de Walrusklasse behoren tot de modernste conventionele, niet-nucleaire onderzeeboten ter wereld. Ze onderscheiden zich door hun relatief beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen ze ook vanuit ‘ondiep’ water inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren.

Naast het ongemerkt verzamelen van inlichtingen met hun eigen sensoren, hebben de schepen andere (hoofd)taken:

ze zijn uitvalsbasis van special operations forces;
ze zijn doelboot voor oefeningen met fregatten en helikopters;
ze leggen zeemijnen;
ze sporen vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen op en vallen ze eventueel aan.
Dit laatste gebeurt in een oorlogssituatie met een conventionele tegenstander. En dan vooral in gebieden waar het oppervlakte- en luchtoverwicht van de vijand groot is.

Handhaven sancties
Ook bij het afdwingen van internationale sancties kunnen onderzeeboten een grote bijdrage leveren. Zo hielp Zr.Ms. Dolfijn voor de kust van voormalig Joegoslavië bij het handhaven van een handelsembargo tijdens de NAVO-operatie Allied Force. Dit door ongezien inlichtingen te verzamelen over het scheepvaartverkeer.

Specificaties
lengte: 68 meter
breedte: 8,5 meter
diepgang: 7,5 meter
duikdiepte: > 300 meter
waterverplaatsing: 2.450 ton (boven water), 2.800 ton (onder water)
voortstuwing: dieselelektrisch (3.132 kilowatt)
maximum vaart: 11 knopen (boven water), 20 knopen (onder water)
bemanning: 55
bewapening: 20 Mark 48-torpedo’s (4 torpedobuizen)
in gebruik bij: Koninklijke Marine

Vervangen
De levensduur van de onderzeeboten loopt tot 2025. Nederland wil de boten tegen die tijd vervangen en is inmiddels begonnen met de voorbereiding.

Voor Nederland, met zijn grote zeehavens en wereldwijde maritieme en handelsbelangen, is militaire capaciteit onder water namelijk van belang. Ook zijn de Nederlandse onderzeeboten een relevante nichecapaciteit voor de NAVO en de EU. Dit vanwege hun specifieke eigenschappen, zoals het kunnen opereren in relatief ondiep water. Zo’n capaciteit heeft meerwaarde omdat deze zeldzaam is.

De komende jaren zijn nodig om de vervanging van dit complexe wapensysteem zorgvuldig vorm te geven. Onderstaand de kamerbrief ‘Visie op de toekomst van de onderzeedienst’ die de minister op 11 juni 2015 naar de Tweede Kamer stuurde.

Stealth-eigenschappen
Onderzeeboten van de Walrusklasse hebben bijzondere stealth-eigenschappen. Eenmaal ondergedoken zijn ze onzichtbaar, vrijwel geluidloos en daardoor zeer moeilijk op te sporen door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten. De onderzeeboten kunnen lange tijd onder water blijven en hun opdracht uitvoeren.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bemanning
Een onderzeeboot van de Walrusklasse heeft 55 bemanningsleden. Om aan boord van een onderzeeboot te kunnen werken, hebben ze een aantal zware keuringen en tests ondergaan. Aan boord krijgen ze een trainingsprogramma waarbij elk bemanningslid de onderzeeboot moet kennen, van kok tot commandant. Degenen die slagen voor het eerste deel van deze training krijgen het felbegeerde onderzeedienstinsigne, ‘de flipper’.

Walrusklasse

De Walrusklasse telt 4 onderzeeboten:
Zr.Ms. Walrus (S802, 1992 in dienst);
Zr.Ms. Zeeleeuw (S803, 1990 in dienst);
Zr.Ms. Dolfijn (S808, 1993 in dienst);
Zr.Ms. Bruinvis (S810, 1994 in dienst).

Wil jij bij de onderzeedienst werken?
Op 30 april hebben verzorgt Defensie een Webinar Onderzeedienst!
Ben jij benieuwd naar wat de Onderzeedienst allemaal doet en wat alle mogelijkheiden bij deze unieke eenheid zijn? Schrijf je dan nu in via: wbdef.nl/webinaronderzeedienst en volg het Webinar gewoon vanuit je eigen huis, op je computer, smartphone of tablet!

Gerelateerde berichten