AOCS in Nieuw Milligen blijft, en krijgt zelfs nieuwe functies

Nieuw Milligen bij Apeldoorn houdt zijn grote luchtmachtbasis AOCS. De bijzondere post stond op de nominatie voor sluiting, maar Defensie heeft besloten de basis toch open te houden. Er komen zelfs taken bij.

Het Air Operations Control Station is feitelijk het hart van de Koninklijke Luchtmacht, ook al stijgt er geen vliegtuig op. In bunkers midden op de Veluwe is al decennia het Nederlandse luchtruim bewaakt en zijn (gevechts)operaties geleid. In 2013 werd besloten om de hele basis te verplaatsen naar Volkel. De top van de luchtmacht en het ministerie van Defensie was daar niet blij mee.

Geld
De sluiting is nu van de baan. Onder meer dankzij het feit dat er sinds 2018 weer meer geld gaat naar Defensie. Daar komt bij dat de post een aantal duidelijke pluspunten heeft, legt luitenant-kolonel Sidney Plankman van de luchtmacht uit. ,,Het is een centraal punt in Nederland en er ligt al een hoogwaardige infrastructuur, onder meer wat betreft verbindingen. Daarmee is het een locatie die we heel goed kunnen gebruiken.’’

In een intern bericht beschrijft de luchtmacht verder dat het open houden van deze locatie zorgt voor een ‘meer robuuste spreiding van vitale eenheden en capaciteiten in Nederland’.

Defensiefit terwijl je thuiszit
Gerelateerde berichten