Bataljons van Defensie bouwen loopbrug over de Harlingervaart in Leeuwarden

Het bouwen van de brug diende als oefening: mocht er ooit nog een Elfstedentocht komen, dan verkort de brug de looproute van de schaatsers tussen de Elfstedenhal en de start in de Zwettehaven.

Het 101 Geniebataljon uit Wezep en een bataljon uit Hedel kwamen eerder deze week al in Leeuwarden aan. De brugdelen werden kort gestald op de Leeuwarder Vliegbasis en vrijdag overgebracht naar een loods van autoverhuurbedrijf Herz aan de Zwettestraat.

Stukje bij beetje
Zaterdagochtend vroeg begonnen ze met de bouw. Die bestond uit het aan elkaar bevestigen van brugdelen en de brug stukje bij beetje over de Harlingervaart schuiven.

De klus liep nog even kort vertraging op omdat er een onderdeel kapot ging, en er vanuit Brabant een nieuwe gehaald moest worden. Uiteindelijk kon de brug volgens planning eind van de middag geopend worden. Zondag wordt hij weer afgebroken.

Het bouwen van een brug valt onder ‘Nationale Operaties’, een van de drie hoofdtaken van Defensie. Normaal gesproken oefenen ze in andere delen van Nederland en in Duitsland. De bouw van de Elfstedenbrug is een samenwerking tussen Defensie, de gemeente Leeuwarden en Vereniging de Friesche Elfsteden.


Duik

Toen de brug klaar was nam een aantal militairen, volgens traditie, een duik in de Harlingervaart, omdat het hun eerste ‘bruggenklus’ was.
Gerelateerde berichten