Nederlandse deelname nieuwe Libië-missie in het gedrang

Nederlandse deelname aan de nieuwe EU-missie rond Libië stuit op een gebrek aan (marine)capaciteit. Het kabinet en de Tweede Kamer hechten zeer aan Europees toezicht op het wapenembargo in Libië, maar volgens vice-admiraal Ben Bekkering, die vorig jaar afzwaaide als Nederlandse hoogste militair bij de Navo, ‘loopt Nederland uit de aantallen’.

Deelname aan een nieuwe Libië-missie is ‘alleen mogelijk als de marine een geplande taak niet meer uitvoert en prioriteit geeft aan deze missie. Op 17 februari besloot de EU een nieuwe militaire missie op te tuigen, die te water en in de lucht toezicht wil houden op het wapenembargo voor Libië, ter vervanging van de oude Sophia-missie.

De kans is aanzienlijk dat Nederland, net als in 2015 toen Sophia werd gelanceerd, pas later bij de operatie kan aanhaken.

Lees hier het interview met vice admiraal Bekkering.
Gerelateerde berichten