Advies Veteranenombudsman: Defensie moet blijven betalen voor wiet getraumatiseerde militairen.

Veteranenombudsman Reinier van Zutphen wil dat Defensie blijft betalen voor Wiet voor getraumatiseerde militairen. Zij gebruiken dit om rustig te worden. Sinds begin dit jaar is de krijgsmacht hiermee gestopt.

Zo’n 15 veteranen met zeer complexe trauma’s krijgen sinds twee jaar door een arts van de Militair Geestelijke Gezondheidszorg medicinale cannabis voorgeschreven. Wetenschappelijk bewezen dat het werkt, is het nog niet, maar de eerste ervaringen zijn positief. Er lopen op dit moment twee onderzoeken van de Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht om de precieze effecten bij deze militairen in kaart te brengen.

Toch besloot Defensie begin dit jaar te stoppen met het vergoeden van de cannabis. Dat gebeurde omdat uit eerder Amerikaans onderzoek zou blijken dat de heilzame werking niet wetenschappelijk valt aan te tonen. Zorgverzekeraars stopten in 2018 al geheel met het vergoeden van medicinale wiet. Defensie ging daarin mee, maar besloot tot een overgangsperiode en tot 2020 door te gaan met vergoeden.

‘Defensie heeft zorgplicht’
Volgens de Veternaenombudsman moet Defensie blijven doorbetalen. In elk geval zolang de twee universitaire onderzoeken bij de groep militairen niet zijn afgerond. Dit omdat Defensie ‘een bijzondere zorgplicht heeft voor veteranen.’

Of Defensie het advies van de Veteranenombudsman overneemt is nog niet duidelijk.
Gerelateerde berichten