Defensielocatie Brasserkade heet nu Majoor Jan Linzel Complex

Het militaire complex, beter bekend als het voormalige Instituut Defensie Leergangen, draagt sinds vandaag de naam van oud-oorlogsvlieger Jan Linzel. Met een Spitfire en de Hawker Tempest werd hij in de veertiger jaren ingezet tegen nazi-Duitsland. De vorig jaar overleden Linzel maakte meer dan 150 gevechtsvluchten.

Het voormalige instituut aan de Brasserskade behoorde tot het militaire vliegveld Ypenburg, dat in 1991 werd gesloten. In mei 1940 was reserve-sergeant vlieger Linzel er geplaatst bij een afdeling met Fokker D-21 jachtvliegtuigen.
De Duitsers bombardeerden Ypenburg op 10 mei. Linzel raakte daarbij gewond en belandde in het hospitaal.


Jan Linzel’s kleindochter Emma tijdens de onthulling van het bord ‘Majoor Jan Linzel Complex’.

Verdienstelijk tegen Duitsers
Na de capitulatie hervatte Linzel zijn loopbaan als vlieger bij de Royal Air Force en maakte zich vanuit Engeland verdienstelijk tegen de Duitsers.

Voor zijn acties in de oorlogsjaren kreeg Linzel verschillende onderscheidingen: 4 Britse, het Nederlandse Oorlogsherinneringskruis met 2 gespen, 2 dapperheidsonderscheidingen, het Kruis van Verdienste en het Vliegerkruis.

Binnenkort prijkt de naam van de oorlogsheld op het Defensiecomplex in Den Haag. Het moet alleen nog worden opgehangen. Een kleindochter van de voormalige vlieger onthulde het bord ‘Majoor Jan Linzel Complex’.

Hier zijn vandaag de dag onder meer de Inspectie Veiligheid Defensie en de Militaire Luchtvaart Autoriteit ondergebracht.

Gerelateerde berichten