Nieuwe radar voor luchtgevechtsleiders

Het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) van de luchtmacht heeft gisteren een nieuwe radar gekregen in het Friese Wier. Het is de Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting, Longrange (SMART-L). De oude installatie, een zogenoemde Medium Power Radar (MPR) deed meer dan 40 jaar dienst.
De radar in Noord-Friesland is er 1 van de 2 die luchtgevechtsleiders in Nieuw Milligen 24/7 van een radarbeeld voorziet.

Extra ogen
De MPR was destijds zijn tijd ver vooruit en gaf de luchtmacht de beschikking over extra ogen ter beveiliging en verdediging van Nederland. “In de periode dat de radar in Wier dienst heeft gedaan is er veel veranderd”, aldus commandant kolonel Marco Zeemeijer. “Er zijn niet alleen nieuwe spelers in het luchtruim zoals drones en onbemande vliegtuigen, maar ook moderne gevechtsvliegtuigen. Nieuw-Milligen klaar is voor haar rol in de luchtmacht van de toekomst.”

Demonteren
De vervanging betekent ook afscheid van het markante beeld, dat tot in de verre omgeving van Wier was te zien: de grote witte radarbol. Die diende als bescherming voor de apparatuur, zodat die onder alle weersomstandigheden kon opereren. De nieuwe radar is zo gebouwd dat dit niet meer noodzakelijk is.

De bouwwerkzaamheden in Wier zijn in de loop van 2020 klaar. Dan wordt de nieuwe radar overgedragen aan de luchtmacht. De 2e MPR, die in Nieuw-Milligen dus, blijft nog in dienst totdat de 2e SMART-L wordt opgeleverd.

Gerelateerde berichten