Defensie verplaatst mogelijk militairen in Irak, maar haalt niet terug naar NL

Defensie haalt geen militairen in Irak terug naar Nederland, maar houdt wel rekening met eventuele verplaatsingen binnen het missiegebied. Het gaat dan om personeel dat niet per se op de huidige locatie nodig is. Over welke en hoeveel mensen het gaat doet Defensie vanwege de veiligheid geen mededelingen.

De Nederlandse trainingsactiviteiten in Irak waren al stilgelegd vanwege de veiligheidssituatie door de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Inmiddels voerde Iran in onder meer het Noord-Iraakse Erbil en in Bagdad raketaanvallen uit. Die waren bedoeld als vergelding voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Die kwam in Irak om het leven bij een Amerikaanse raketaanval. De Nederlandse militairen in beide plaatsen bleven ongedeerd.

In Erbil nemen Nederlandse militairen deel aan de Capacity Building Mission Iraq en trainen de Koerdische strijdkrachten die ISIS-strijders op de grond bevechten.

Bij Bagdad traint een aantal Nederlandse militairen van de Special Operations Forces Iraakse collega’s.
Gerelateerde berichten